• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

2015-12-01

/Files/images/150px-Red_Ribbon.svg.png

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом.

/Files/images/Office Lens 20151201-113607.jpg

Плакат підготовлено Мельник Євгенією ученицею 9 класу

Ви, напевно, хоча б раз замислювалися про те, яка ж чудова штука - життя! Вона дає можливість помилуватися жовто-зеленим травневим килимом з кульбаб, багряним заходом над річкою, сонячними відблисками в калюжах після дощу, вигадливими візерунками, які малює на склі мороз. "Життя - лише мить", вона щогодини витікає як пісок крізь пальці, але є люди, які з болем сприймаю кожну впала піщинку, адже вона може виявитися для них останньою.
Мова піде про людей, кому був поставлений діагноз ВІЛ. Про ВІЛ-інфекції стало широко відомо в 80-х роках минулого століття, і вже скоро ВІЛ/СНІД став справжньою чумою 20 століття. Сьогодні доводиться з жалем визнати, що дане захворювання перемогти не вдалося, і ВІЛ можна сміливо назвати вже чумою століття 21.

Вже в 70-х роках вірус імунодефіциту людини став, мов снігова куля поширюватися по планеті, зачепивши абсолютно всі її куточки, за винятком хіба що Антарктиди. Соціальна напруженість загострилася до краю, люди з захворюванням ВІЛ або СНІДу були гнані суспільством і залишалися сам на сам зі своєю бідою.

У 1988 році на зустрічі міністрів охорони здоров'я було вирішено, що людям необхідно дати більше інформації, закликати їх бути більш терпимими до носіїв вірусу, адже подібне нещастя може торкнутися абсолютно будь-кого. З тих пір щорічно 1 грудня у кожній країні відзначають всесвітній день боротьби зі СНІДом .
Спочатку у цього дня не було власної символіки, але вже в 1991 художник Франк Мур з невеликого містечка, розташованого в штаті Нью-Йорк запропонував використовувати в якості символу всесвітнього дня боротьби зі СНІДом червону стрічку, згорнуту у вигляді перевернутої букви V. Це ідею йому навіяли побачені у сусідів жовті стрічки, які ті носили як нагадування про те, що їхня дочка бере участь у військових діях у Перській затоці. Жовті стрічки уособлювали віру і надію на те, що дочка повернеться живий і неушкодженою.

Група «Visual AIDS», якій було адресована пропозиція Мура, не замислюючись, зробила червону шестісантіметровую стрічку своїм символом, закликавши кожного згорнути її в вигляді переверненої V і приколоти до одягу звичайної шпилькою.

Більшість американців підтримали заклик і прикололи червоний шматочок матерії хто до капелюха, хто до коміра, хто до кишені. З 2000 року носіння червоної стрічки 1 грудня поширилося повсюдно.

У 1996 році Всесвітній день боротьби зі СНІДом був перетворений у компанію проти СНІДу. Вже протягом більш ніж 20 років вчені всього світу намагаються знайти вакцину від вірусу - марно. Деякі препарати, типу Арменікум, спочатку викликали фурор, але виявлялися на ділі не так ефективні. Єдиним способом уберегти себе від небезпечного вірусу як і раніше залишається профілактика

Активісти кампанії по боротьбі зі СНІДом організовують заходи не тільки в період до і після 1 грудня, вони займаються пропагандистської діяльність круглий рік. Так сьогодні в школах, друкованих виданнях, з екранів телевізорів можна почерпнути інформацію, що стосується всіх аспектів ВІЛ/СНІДу.

Тільки уявіть, - на 2006 рік у світі було зареєстровано 39,5 млн хворих на ВІЛ, близько 4 , 3 мільйони осіб заразилися саме в цьому році. Від СНІДу померло 2,9 мільйона, з яких 380 тисяч - діти до 15 років. А справжній стан справ набагато гіршими. На жаль у нашій країні ситуація виглядає загрозливо. На частку Росії та Україні припадає приблизно 90% всіх випадків зараження ВІЛ-інфекцією в Центральній Азії і Східній Європі, тому ми як ніхто повинні бути уважні і обережні.

Якщо і вам не байдуже наше спільне майбутнє, ви теж можете приєднатися до всіх тих, хто активно бореться проти страшної загрози людству.

У кожного з нас є близькі люди, діти, а може і внуки; час йде, а СНІД ще не переможений, - ось чому нам так важливо навчитися слухати тих, хто опинився по той бік біди. Пам'ятайте, - носії ВІЛ - просто люди, які так хочуть жити. Бережіть себе, піклуйтеся про ближніх і нехайВсесвітній день боротьби з ВІЛ об'єднає всіх і кожного не тільки 1 грудня, а й усі інші дні в році. Разом нам вдасться знищити вірус раніше, ніж він знищить нас.
Кiлькiсть переглядiв: 652

Коментарi